PFBgarage

Építsünk autót :)

Címkék

2009.02.16. 04:55 Jatis

A 2008-as év.

Akkor nézzük a 2008-as évet.

 

Előre szólok, hogy hosszú lesz!

Március 15. Nemzeti ünnep!

Kinéztünk Tökölre. Érdekes volt. Azon kívül, hogy sokaknak tetszett az autó több említésre méltó dolog nem történt, hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy az első lámpa karcolta az aszfaltot.:) Tesztnek jó volt. Gyenge az első és hátsó rugózás, ezt megállapítottuk.

Valamint beléptünk a Driftgarage-ba.

Elkezdtük az átépítést.

Előre Capri gólyalábra otthon készített állítható szár és hozzá való rugótányér. A rugót Laci barátomon keresztül a Driftgarage biztosította. Felülre állítható G-szemes toronycsapágy került. A kormányszöget is kicsit módosítottuk kapott G-szemet itt is és így sikerült elérni a 45° fölötti értéket. Persze így beleért a kerék a doblemezbe, amit egy 4cm vastag nyomtávszélesítővel orvosoltunk. A kanyar stabilizátorhoz pedig polyszilenteket tettünk.

Ha már kész az eleje akkor ne hagyjuk úgy a hátulját se. Első ötletem hamar elvetettük, mivel a 10centis ültető kocka kicsit instabillá tette volna az autót. Nem volt mit tenni, ismét hegesztettük a difiházat. Elborult ötletem másik verziója, hogy ha lehet akkor otthon fellelhető alkatrészeket használjunk. Így lett, hogy az alsó lengőkar egy 88-as T-bird hátsó futóművéről lett lecsavarozva (ami bekerült a Capri alá). Ezen megvolt a spirálrugó helye, de kicsit elszámoltam magam és összesen 12centi maradt a rugónak. Persze akadtak apró hegesztések a nyúlványnál, csinálni kellett nyúlványon is rugótányért. Nem kevés vas behegesztése után ez is megvolt.

A rugó még mindig kérdéses volt. Ezen segített a Bim kft. Bementünk elmondtuk mit szeretnénk és mondtam, hogy befelé láttam azt a picit, azt szeretném. Érdekesen néztek rám, de adtak egy pár rugót. Másnap visszavittem, hogy az az erősebb kellene. 150kg súly alatt 7mm volt a beülése/db. :)

Persze így a lengéscsillapítók állásán is módosítani kellett. Kirugózáskor pedig Zsoma ötlete alapján 2db felerősített heveder tartja meg a difit, hogy ne essen nagyon le.

Bekerült egy Panhard-rúd, mivel nem volt megfelelő oldaltartás a laprugók kiszerelése után.

Na persze ennyi módosítás után sikerült az autót 6-8 centivel lejjebb ültetni, ezért elöl és hátul ki kellett vágni a sárvédőíveket.

Ebben a formában mentünk ki a májusi edzésre Tökölre, ami ismét csak tapasztalatszerzés volt, mert a módosított kormányszög és dőlés miatt nem volt jó a kocsi kezelhetősége.

Hazajöttünk utánanéztünk, elvittük futóműveshez és beállítattuk a futóművet.

 

Jöhetett a 3. Ford Majális.

Sajnos itt előjöttek a hűtés problémái ezért elég sokat állt az autó így.

De azért sikerült ilyen is. És nem csak a vizen!

Következő esemény Kakucs volt június elején. Előtte kapott nagyobb hűtőt, ami egy Roverből származott, és kicsit kivágtam a kocsi elejét. Kint sikerült eltörnöm a hűtőt. Elmentünk másikért, de közben annyira elkezdett esni az eső, hogy mire visszaértünk állt a víz mindenhol és le lett fújva az edzés.

Viszont kiderült, hogy az első kereket meg kell támasztani hátulról, mert eléggé gyenge volt a stabrúd elöl. Csináltunk bele kitámasztót, amivel lehet utánfutást is állítani és mivel előrébbtoltuk a kereket vele, ezért ismét faragtunk az első sárvédőíven.

 

Jött az első versenyem. Persze sikerült utolsónak lennem. :)

Ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam!! Csak kezdtem érezni, hogy nagyon nehéz a kormány és sokat kell tekerni 3,6 a teljes útja. Tehát be kell szerezni egy 2.4-es kormányművet. A víz pedig még mindig melegedett.

Jött egy kis kihagyás és az októberi verseny előtt néhány nappal szétkaptam a kocsi elejét, hogy a nyúlványt kicseréljem és befaragjak egy rendes hűtőt. Kicsit át kellett alakítani a doblemezt, mert 15 centivel szélesebb volt a hűtő, mint az addig rendelkezésre álló hely. Frezó jött és hegesztett rendesen. Bekerült a 2.4-es kormánymű is ami Lorándnak volt köszönhető.

A képen még nincsenek kicserélve a dolgok.

 

Kész lettünk!

Irány a verseny. Sikerült az első körben leugratnom a pályáról és elgörbíteni a kitámasztót, de 2 óra múlva visszaértem pestről a frissen készített cseredarabbal és mehettem tovább. Néhány kanyart végre eltaláltam és kezdtem érezni is a dolgot, de persze az eső ismét elkezdett esni, ami kezdő driftesnek nem nagy öröm.

Szombaton jött a kvalifikáció. Esett megint. Viszont most nem lettem utolsó! De ilyen lassan még nem mentem ezzel a kocsival.

Ezen a napon voltak kint a Bár 2.0 lakói is, amit Frezóval és Kennyvel szerveztünk. Volt aki örült neki, volt aki nem. De az biztos, hogy hetekig a Driftes póló lógott mindenhol a műsorban. :)

 

Vasárnap még felmehettem a pályára edzeni, és sikerült is egyszer 2 keréken elkezdenem az első kanyarban a driftelést. Nem örültem. Kicsit magas a rázókő és hamar mentem rá.

Az év lezárása Tökölön volt. Összeállt a kocsi végre. De rájöttem, hogy kevés a lóerő.

Ezt majd a jövőben leírom.

Szólj hozzá!

Címkék: narancs escort pfbgarage


A bejegyzés trackback címe:

https://pfbgarage.blog.hu/api/trackback/id/tr12945790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása